Новини

В єдності – сила громади

Відомо, що сьогодні в Славутичі, в рамках Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання», реалізується Грантовий проект Європейського Союзу «План місцевого економічного розвитку: Славутич-драйвер росту відкритої та вільної економіки регіону». Він покликаний посилити регіональне економічне зростання. Зараз фахівцями проводиться комплексна оцінка місцевого економічного потенціалу, ознак, які характеризують становище в економіці.

Нещодавно пройшло опитування громадської думки мешканців міста Славутича та населених пунктів Чернігівської області щодо спільних напрямків співпраці.

Саме про це йдеться в інтерв’ю з головою громадської організації «Центр розвитку громади» Віктором Одиницею.

Вікторе Васильовичу, навколо Славутича, в процесі децентралізації, створені нові об’єднані територіальні громади Чернігівської області. Розкажіть про мету Ваших зустрічей з мешканцями цих громад.

Славутич не є сьогодні об’єднаною територіальною громадою, а поряд з нами іде укрупнення громад. Вже добровільно об’єднаних територіальних громад (ОТГ) в Україні майже 700! У рамках проекту, за дорученням виконавчого комітету Славутицької міської ради, треба було провести опитування для вивчення думки громадян. По-перше, чи готові сьогодні громади співпрацювати з іншими, і в тому числі з містом Славутичем? Погодьтесь, це ж не правильно, якщо в одному регіоні є громада потужна, а інша, що поряд з тобою, занепадає і у неї не має шансів розвиватися. А от коли в однієї громади залучено одні ресурси, а в другої – інші, і коли об’єднуються сили, то разом можна досягти позитивних результатів. Ми мали дізнатися які проблеми є, наскільки ці громади погоджуються об’єднати зусилля і в яких напрямках можуть бути корисні славутичани?

Як Вас зустріли люди і яке їх ставлення до проблем що вивчалися?

Зібралися представники громад в Любецькій ОТГ, а потім в Михайло-Коцюбинській. Дивляться на нас люди і думають, що треба Славутичу – місту обласного підпорядкування, від сільської громади. Чи не хоче він нас кудись втягнути? Треба сказати, що вони і перед об’єднанням пережили страх. Ми боялися, говорять люди, що створення об’єднання територіальних громад - це якась чергова політична афера, ми боялися, що коли ми об’єднаємося, наша громада нікому стане не потрібна, що будемо фінансуватися по остаточному принципу, боялися за зміну влади і за те, що нам буде гірше жити. Я нагадав їм про теорію нововведень і змін. Так от страх перед новим, незвіданим - це нормальна реакція будь-якої людини - чи то в сім’ї, чи в колективі, чи в громаді. А вже на другому етапі розпочинається стадія вивчення, дослідження. Тобто починаєш вивчати ситуацію і дивитися, що роблять колеги. Якщо всі побачили, що все нормально, що громада продовжує розвиватися, то на наступному третьому етапі йде приєднання до нових правил, а вже четвертий етап вимагає виконання і життя в нових умовах. Я пояснив, що Славутич відкритий для ідей і хоче через опитування визначити потенційні пріоритети співпраці з вашими вже об’єднаними громадами.

Зрозуміло, що співробітництво дає можливість громадам спільно та взаємовигідно вирішувати важливі питання місцевого значення і впливати на розвиток територій.

Яка ж громадська думка щодо напрямків співпраці?

Згідно опрацьованих анкет - великий відсоток людей, які сьогодні готові співпрацювати.

Наприклад у Славутичі це 63% (так 19%, скоріше так 44%), в Любецькій ОТГ-70,1% (так 33,3% скоріше так 36,8%) і в Михайло-Коцюбинській ОТГ – 66,7% (так 33,4%, скоріше так 33,3%).

Люди зважили свої ресурси і готові до співпраці. Вони відзначили сильні сторони Любеча - багата історико-культурна спадщина, є водні і земельні ресурси, лісові угіддя, людські ресурси. Михайло-Коцюбинська громада також має сільськогосподарські землі, є у них піщані кар’єри, креативна громада, близьке розташування як до обласного центру міста Чернігова, так і до Славутича. У нашого міста також чималі ресурси - наявність перспективної молоді, приваблива природа, достойний рівень добробуту мешканців громади, наявність трудових ресурсів, офісні та виробничі приміщення, земельні ресурси промислового призначення, якісний і доступний Інтернет, активні мешканці громади. І у громад є бажання співпрацювати – створювати спільні підприємства, як у промисловому комплексі так і сільськогосподарському напрямку, співпрацювати у сфері торгівлі, утилізації сміття, розвитку туризму. Любецький голова прямо так і сказав, що давайте зробимо дорогу, і буде «золоте кільце» Славутич-Любеч.

В анкетах пропонувалися найрізноманітніші напрямки співпраці у соціальній, спортивній, культурній сферах: спільні проекти з відновлювальної енергетики, впорядкування територій та шляхів сполучення, зелений туризм, проведення спільних культурних заходів (туристичні та спортивні заходи, фестивалі, змагання тощо), просування ресурсного потенціалу громад та пошук зовнішніх інвесторів, обмін трудовими ресурсами для їх працевлаштування, спільне використання наявних у громад ресурсів для економічного розвитку, розробка та реалізація спільних проектів соціально-економічного розвитку громад…

І треба рухатися в цьому напрямку, якщо є бажання в людей, то чому це не використовувати?

Всі, хто приїздить до Славутича, закохується у наше місто.

А як сприймається Славутич його мешканцями?

У нашій анкеті є такий розділ «Сприйняття міста Славутича» його мешканцями». На це питання відповіли – 82,6 % респондентів. 38,9% від всіх висловлювань мають позитивне забарвлення. Наведу декілька прикладів:

- Місто дуже компактне, гарне, чисте, зелене. Місто нових ідей. Маленьке місто з великими можливостями. Наш дім, наше життя. Місто майбутнього…

34,3% висловлювань, що мають позитивне та негативне забарвлення, а також певний відтінок скептицизму:

- Місто комфортне для проживання, але без майбутнього (відсутність робочих місць для молоді). Місто дітей та пенсіонерів. Наймолодше місто в Україні, але, нажаль, безперспективне. Місто нових можливостей та туманних перспектив. Молоде місто з великою кількістю трудових ресурсів, перспективною молоддю, але з проблемою працевлаштування, що впливає на плани проживання в Славутичі…

26,8% висловлювань мають негативне забарвлення:

- Місто, про майбутнє якого ніхто не знає, ні громада, ні влада. Місто без майбутнього. Занепадає. Немає перспектив у будівництві нових багатоквартирних будинків. Культурне село з багатоповерхівками…

Тому й питання ми поставили в анкеті таке: «Чи Хотіли б Ви, щоб Ваші діти та онуки залишились жити у Вашій територіальній громаді?»

І відповідь на це питання говорить, якщо я хочу щоб мої діти і онуки жили тут, значить я приймаю відповідальність на себе, тому що мої діти будуть тут залишатися. Наприклад, у Славутичі 27 % (це третя частина) дає відповідь: я хотів би, щоб мої діти залишалися тут, а 37% - не хотіли б.

Як ми бачимо, при вивченні громадської думки, на запитання «Яке Ваше бачення майбутнього Славутича, третя частина людей має думку, що це гарне місто, але в нього є одна проблема-ніхто не знає його майбутнього. Сьогодні це червоною лінією проходить у анкетах.

Хотілось би почути Вашу думку з цього приводу.

У будь-якому випадку це місто буде жити. Хочемо ми цього чи не хочемо .

По перше – воно має близькість до обласного центру Чернігова. Згадайте історію, коли Чернігів отримав Магдебурзьке право? Ця центральна садиба обласного рівня завжди буде. Не виїде Чернігів нікуди! А 45 км для Славутича – це невелика відстань. За кордоном люди кожного дня долають до 200 км щоденно, добираючись до місця роботи. Сьогодні питання швидкості - це питання часу. Ми бачимо що робить Ілон Маск! У вакуумних тунелях за 10 хвилин будемо долати 100 км, і ми до цього прийдемо. Славутич буде жити в будь-якому випадку. Але важливо щоб Славутич жив красиво! Сьогодні ми разом відповідаємо за цю територію. Тому конче необхідна розробка документа - плану місцевого економічного розвитку з стратегічним баченням, тактичною місією, успішними цілями і щоденними завданнями, які будемо виконувати і таким чином дійдемо до тієї місії, яку ми перед собою ставимо.

По теорії розвитку громад завжди є від 15 до 30% людей, які налаштовані на позитив. І такий же відсоток людей, для яких все погано. І не треба їх в чомусь переконувати. Вони завжди є, були і будуть. Але є середина, тобто позитивне сприйняття дійсності і негативне. І будь-якому керівнику найбільше треба працювати саме з цими людьми, хто в чомусь сумнівається – показувати, залучати, переконувати. Тому тут норма, і сьогодні я вважаю, що місто це буде жити, у нього є перспективи. І не даремно люди, які приїжджають до Славутича закохуються в місто.

Вони бачать позитив і динаміку, а ми звикли до багатьох речей. Я говорив ще і раніше, будучи депутатом міської ради, що для того щоб відчути, що таке Славутич - треба виїхати з цього міста, і не просто візуально подивитися, а декілька днів пожити то в одному регіоні, то в іншому, і тоді в порівнянні можна відчути, що таке Славутич.

Які слабкі сторони громад домінують в анкетах?

Одна з найслабкіших сторін Славутича – неякісні медичні послуги, відсутність вільних робочих місць. У об’єднаних територіальних громадах на перший план виходять проблемні питання щодо ремонту доріг, якості питної води, утилізації сміття і стихійних сміттєзвалищ, створення робочих місць, забезпечення вуличного освітлення.

Цілком ймовірно, що не всі громадяни розуміють на місцях суть реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Ми спілкувалися на цю тему і мешканці громад розповідали, що держава дала їм кошти і повноваження. Так, наприклад, в Михайло-Коцюбинcькій об’єднаній територіальній громаді, де ми проводили опитування, мали бюджет 9 млн.грн, а в 2018 році, коли об’єдналися, то стало 41 млн. Уявіть собі, в 4,5 рази бюджет збільшився! Я запитую, а що вам ще передали крім грошей і повноважень? Нічого не передали? Ні, говорю, ще вам одну річ передали – відповідальність. Ось вона тут - в голові! Ви тепер самі відповідаєте за свою громаду - ви і ваше керівництво. І ви будете вирішувати, на що в першу чергу витрачати кошти, чи спершу ставок чистити, а потім освітлення зробити, чи займатися утилізацією сміття?

Підсумовуючи нашу розмову, який Ви можете зробити висновок?

Міська влада і вся громада повинні побачити разом куди рухатися? Це має бути документ і конкретні дії. Ми повинні прописати свої цілі. Сьогодні не можна гроші просто розпорошувати. Може влада говорить: «Так, ми все знаємо!» А люди не бачать. Люди повинні відчути і коли вони відчують це, то зміняться відносини між ними, зменшиться кількість правопорушень, одразу підтягнеться соціальна сфера. Тут вже спрацьовує психологія і таке поняття, як механізм регуляції прийняття рішень, який має важливе життєве значення для кожної людини. Наприклад, будувати будинок тут чи ні, народжувати тут дитину чи ні?... Коли протягом довгих років ми не бачимо перспективи, то наступають депресивні речі.

Якщо ми хочемо щось глобальне робити, треба поступово до цього рухатися і про це треба говорити.

І саме головне, що є розуміння у трьох громад : тільки разом – ми сила!

Щиро дякуємо за розмову.

Державні послуги

Муніципальні послуги

Електронні послуги

Повернутися до сайту ЦНАП

logo es ukr

Проект фінансується Європейським Союзом.
Цей сайт було створено Грантовим Проектом «План місцевого економічного розвитку: Славутич - драйвер росту відкритої та вільної економіки регіону» в рамках Ініціативи Європейського Союзу «Мери за Економічне Зростання». Відповідальність за його зміст несе виключно виконавчий комітет Славутицької міської ради, точка зору якого не обов’язково збігається з позицією ЄС.

2018 © Служба електронних адміністративних послуг (бізнес-сервісів) «Єдине вікно». Всі права захищені Сайт створено Klynkov Y.

Пошук